Domowa pizza

Któż z nas nie lubi pizzy? 🙂

U nas to zawsze przebój, najlepsza jak zrobi tata 🙂

Wypróbujcie, zasmakuje Małym i Dużym.

Zaczyn do pizzy:

– 0,5l ciepłej wody,

– 40g drożdży,

– łyżeczka cukru.

W/w składniki mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy:

– 2 łyżki mąki pszennej tortowej i krótko mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut, żeby drożdże zaczęły „pracować”.

Ciasto:

– 3/4kg mąki pszenne tortowej,

– 1/2 łyżeczki soli,

– 3/4szkl oleju.

W/w składniki mieszamy. Dodajemy do nich zaczyn i dalej mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręką. Mąki powinno być tyle, żeby ciasto nie przyklejało się do ręki.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40minut, żeby ciasto urosło.

Sos:

– 3/4 słoiczka koncentratu (użyliśmy Pudliszek – słoiczek 200g),

– 2 łyżeczki cukru,

– 1/2 łyżeczki soli,

– 1/2szkl wody (tutaj kwestia indywidualna, możecie dodać więcej, jeśli wolicie rzadszą konsystencję),

– zioła prowansalskie.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy podsypując trochę mąki, wałkujemy i rozkładamy na blachy. Grubość ciasta  w zależności jak lubicie – nam ciasta wystarcza na trzy pizze (32cm x 24cm).

Ciasto smarujemy sosem i układamy składniki (my preferujemy żółty ser, mozzarellę, salami).

Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C z termoobiegiem z grzałką dolną (funkcja pizza), przez 8 – 10 minut (w zależności od grubości ciasta).

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *