Któż z nas nie lubi pizzy? 🙂
U nas to zawsze przebój, najlepsza jak zrobi tata 🙂
Wypróbujcie, zasmakuje Małym i Dużym.
Zaczyn do pizzy:
– 0,5l ciepłej wody,
– 40g drożdży,
– łyżeczka cukru.
W/w składniki mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy:
– 2 łyżki mąki pszennej tortowej i krótko mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut, żeby drożdże zaczęły „pracować”.
Ciasto:
– 3/4kg mąki pszenne tortowej,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 3/4szkl oleju.
W/w składniki mieszamy. Dodajemy do nich zaczyn i dalej mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręką. Mąki powinno być tyle, żeby ciasto nie przyklejało się do ręki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40minut, żeby ciasto urosło.
Sos:
– 3/4 słoiczka koncentratu (użyliśmy Pudliszek – słoiczek 200g),
– 2 łyżeczki cukru,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1/2szkl wody (tutaj kwestia indywidualna, możecie dodać więcej, jeśli wolicie rzadszą konsystencję),
– zioła prowansalskie.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy podsypując trochę mąki, wałkujemy i rozkładamy na blachy. Grubość ciasta w zależności jak lubicie – nam ciasta wystarcza na trzy pizze (32cm x 24cm).
Ciasto smarujemy sosem i układamy składniki (my preferujemy żółty ser, mozzarellę, salami).
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C z termoobiegiem z grzałką dolną (funkcja pizza), przez 8 – 10 minut (w zależności od grubości ciasta).
Życzymy smacznego!