Dziś będziemy tworzyć przy pomocy kuchennych produktów.
Powstanie nam bowiem choinka z ryżu, którą ozdobimy makaronowymi kokardkami.
Potrzebujemy:
- ryż,
- makaron kokardki,
- farby plakatowe,
- torebki śniadaniówki,
- grubą tekturę (np. kawałek pudełka),
- drewniany patyczek,
- plastelinę,
- kubek po jogurcie,
- sznurek jutowy,
- klej introligatorski,
- nożyczki,
- linijkę,
- ołówek.
Wykonanie:
Ryż wsypujemy do torebki śniadaniówki (najlepiej podwójnej) i dodajemy do niego zielonej farby. Zgniatamy w dłoniach całość tak, aby ryż się zabarwił.
Następnie torebkę rozcinamy i ryż zostawiamy do wyschnięcia na około 2 godziny.
(Ryż po wyschnięciu będzie tworzył twarde bryły.)
Po tym czasie zielony ryż przekładamy do czystej torebki (też najlepiej podwójnej) i zgniatamy go w dłoniach tak, aby zrobił się sypki.
Na tekturce rysujemy trójkąt o podstawie 14cm oraz wysokości 21cm i przyklejamy do niego drewniany patyczek – będzie to trzon choinki.
Na wycięty trójkąt nakładamy klej introligatorski i posypujemy go ryżem. Całość odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godziny.
W międzyczasie malujemy farbami makaron kokardki.
Po wyschnięciu kleju do zielonej choinki przyklejamy kolorowe kokardki.
Kubek po jogurcie ucinamy i przyklejamy do niego sznurek jutowy. W środek kubka wkładamy plastelinę.
Kiedy klej pod kokardkami wyschnie, choinkę mocujemy w plastelinie.
I nasza świąteczna ozdoba już gotowa!
Cały sposób wykonania choinki znajdziecie też na na poniższym filmiku.
Wykorzystane do pracy materiały oraz inne ciekawe produkty firmy St-Majewski znajdziecie TUTAJ.
Przepiękne choinki ❤️
Dziękujemy 🙂