Choinka z ryżu

Dziś będziemy tworzyć przy pomocy kuchennych produktów.

Powstanie nam bowiem choinka z ryżu, którą ozdobimy makaronowymi kokardkami.

Potrzebujemy:

  • ryż,
  • makaron kokardki,
  • farby plakatowe,
  • torebki śniadaniówki,
  • grubą tekturę (np. kawałek pudełka),
  • drewniany patyczek,
  • plastelinę,
  • kubek po jogurcie,
  • sznurek jutowy,
  • klej introligatorski,
  • nożyczki,
  • linijkę,
  • ołówek.

Wykonanie:

Ryż wsypujemy do torebki śniadaniówki (najlepiej podwójnej) i dodajemy do niego zielonej farby. Zgniatamy w dłoniach całość tak, aby ryż się zabarwił.

Następnie torebkę rozcinamy i ryż zostawiamy do wyschnięcia na około 2 godziny.

(Ryż po wyschnięciu będzie tworzył twarde bryły.)

Po tym czasie zielony ryż przekładamy do czystej torebki (też najlepiej podwójnej) i zgniatamy go w dłoniach tak, aby zrobił się sypki.

Na tekturce rysujemy trójkąt o podstawie 14cm oraz wysokości 21cm i przyklejamy do niego drewniany patyczek – będzie to trzon choinki.

Na wycięty trójkąt nakładamy klej introligatorski i posypujemy go ryżem. Całość odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godziny.

W międzyczasie malujemy farbami makaron kokardki.

Po wyschnięciu kleju do zielonej choinki przyklejamy kolorowe kokardki.

Kubek po jogurcie ucinamy i przyklejamy do niego sznurek jutowy. W środek kubka wkładamy plastelinę.

Kiedy klej pod kokardkami wyschnie, choinkę mocujemy w plastelinie.

I nasza świąteczna ozdoba już gotowa!

Cały sposób wykonania choinki znajdziecie też na na poniższym filmiku.

Wykorzystane do pracy materiały oraz inne ciekawe produkty firmy St-Majewski znajdziecie TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *