Blok czekoladowy

Otóż wczoraj miałam swój dzień! Swój dzień w kuchni! Wszystko się udało, kapuśniak jak od mamy, sos do kaszy, że mucha nie siada, a blok czekoladowy wyjątkowo smakowity. Rodzina najedzona, brali dokładki, więc musiało być dobre. 🙂

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na ten blok właśnie. Mój smak z dzieciństwa, który przypadł i to nawet bardzo do gustu również najmłodszemu pokoleniu. 🙂

Wiem, że do bloku czekoladowego niektórzy dodają też bakalie. U nas średnio by przeszły, a ja właśnie tylko ten z ciastkami pamiętam z dzieciństwa.

Składniki:

– margaryna (użyłam margaryny Kasia),

– 3/4 szkl cukru,

– 6 łyżek kakao,

– 1/2 szkl ciepłej wody,

– 3 szkl pełnego mleka w proszku (użyłyśmy Łaciatego),

– 3 i 1/2 paczek herbatników (dla mnie najlepsze to te z Jutrzenki).

1. Margarynę, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w wyższym garnku na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy.

2. Mieszamy aż przestygnie.

3. Odmierzamy mleko w proszku i całość dodajemy do rozpuszczonej masy. Od razu zaczynamy mieszać. Mieszamy dokładnie do osiągnięcia jednolitej masy.

4. Dodajemy pokruszone ciastka i mieszamy.

5. Blaszkę o wymiarach ok 30 x 11cm wykładamy folią. Przekładamy do niej blok czekoladowy. Chowamy do lodówki na kilka godzin.

Życzymy Wam smacznego! 🙂

 

 

 

 

7 thoughts on “Blok czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *