Świąteczne zawieszki

Dziś będą świąteczne ozdoby – zawieszki.

Można nimi ozdobić choinkę.

Potrzebujemy:

  • mąkę ziemniaczaną (1miarka),
  • mąkę pszenną (1 miarka),
  • sól (1 miarka),
  • wodę (1 miarka),
  • landrynki,
  • farby,
  • młotek kuchenny,
  • foremki do ciasteczek,
  • słomkę.

Wykonanie:

Z mąki, soli i wody robimy masę. Wodę dodajemy stopniowo, żeby na bieżąco kontrolować zwięzłość masy.

Landrynki kruszymy przy pomocy kuchennego młotka.

Foremkami wykrawamy kształty zawieszek. W środku każdej z nich robimy różne wycięcia.

Wsypujemy do nich pokruszone landrynki.

Robimy też małe dziurki przy pomocy słomki do picia.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut. Tylną część zawieszki możemy posypać cukrem – nie będzie wtedy nam się kleić.

Po wystygnięciu, malujemy zawieszki farbami.

I zawieszki gotowe!

Wykorzystane do pracy materiały oraz inne ciekawe produkty firmy St-Majewski znajdziecie TUTAJ.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *