Dziś będą świąteczne ozdoby – zawieszki.
Można nimi ozdobić choinkę.
Potrzebujemy:
- mąkę ziemniaczaną (1miarka),
- mąkę pszenną (1 miarka),
- sól (1 miarka),
- wodę (1 miarka),
- landrynki,
- farby,
- młotek kuchenny,
- foremki do ciasteczek,
- słomkę.
Wykonanie:
Z mąki, soli i wody robimy masę. Wodę dodajemy stopniowo, żeby na bieżąco kontrolować zwięzłość masy.
Landrynki kruszymy przy pomocy kuchennego młotka.
Foremkami wykrawamy kształty zawieszek. W środku każdej z nich robimy różne wycięcia.
Wsypujemy do nich pokruszone landrynki.
Robimy też małe dziurki przy pomocy słomki do picia.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut. Tylną część zawieszki możemy posypać cukrem – nie będzie wtedy nam się kleić.
Po wystygnięciu, malujemy zawieszki farbami.
I zawieszki gotowe!
Wykorzystane do pracy materiały oraz inne ciekawe produkty firmy St-Majewski znajdziecie TUTAJ.