Domowa szarlotka

Gdybyście mieli ochotę na szarlotkę…

Przepis od dawna znajduje się w zeszycie mojej mamy. Od trzech lat, kiedy założyłam swój zeszyt, jest również w moim. 🙂

Jeśli robię szarlotkę to tylko w taki sposób.

Potrzebujemy:

– 2szkl mąki pszennej,

– 1 i 1/2szkl mąki ziemniaczanej,

– 1szkl cukru,

– 1 schłodzona margaryna,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżeczki cukru wanilinowego,

– 2 jajka,

– 1 żółtko,

– 1/4szkl śmietany,

– kilka kropel aromatu migdałowego.

Margarynę kroimy nożem i dodajemy do pozostałych składników. Całość zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

W międzyczasie w garnku prażymy jabłka. Około 7-8 jabłek średniej wielkości obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Prażymy z dodatkiem około pół łyżeczki cynamonu. Możemy dodać cukier – w zależności od smaku.

Przygotowujemy blachę o wielkości około 23x30cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Z tej nieco większej urywamy kawałki i wykładamy nimi spód blachy. Na ciasto kładziemy uprażone jabłka. Przykrywamy je pourywanymi kawałkami ciasta z pozostałej części.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do około 175 stopni C. Pieczemy około 45 minut aż ciasto się zarumieni.

Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *