Domowa szarlotka

Gdybyście mieli ochotę na szarlotkę…

Przepis od dawna znajduje się w zeszycie mojej mamy. Od trzech lat, kiedy założyłam swój zeszyt, jest również w moim. 🙂

Jeśli robię szarlotkę to tylko w taki sposób.

Potrzebujemy:

– 2szkl mąki pszennej,

– 1 i 1/2szkl mąki ziemniaczanej,

– 1szkl cukru,

– 1 schłodzona margaryna,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżeczki cukru wanilinowego,

– 2 jajka,

– 1 żółtko,

– 1/4szkl śmietany,

– kilka kropel aromatu migdałowego.

Margarynę kroimy nożem i dodajemy do pozostałych składników. Całość zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

W międzyczasie w garnku prażymy jabłka. Około 7-8 jabłek średniej wielkości obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Prażymy z dodatkiem około pół łyżeczki cynamonu. Możemy dodać cukier – w zależności od smaku.

Przygotowujemy blachę o wielkości około 23x30cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Z tej nieco większej urywamy kawałki i wykładamy nimi spód blachy. Na ciasto kładziemy uprażone jabłka. Przykrywamy je pourywanymi kawałkami ciasta z pozostałej części.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do około 175 stopni C. Pieczemy około 45 minut aż ciasto się zarumieni.

Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *