Pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka, które ucieszą i Małych i Dużych 🙂
Składniki:
– 150g miękkiego masła,
– 7 łyżek cukru trzcinowego,
– 1 duże jajko w temp pokojowej
– 230g mąki tortowej (ok 2szkl),
– 3 łyżki kakao,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego,
– szczypta soli,
– ok 70g m&m’sów
Wykonanie:
1) Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym mikserem na wysokich obrotach.
2) Dodajemy jajko i dalej ucieramy zmniejszając obroty miksera.
3) W drugim naczyniu mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, i dodajemy do utartej masy. Szybko zagniatamy ciasto.
4) Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy do formatu ciastek.
5) Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
6) W każde ciastko delikatnie wciskamy 3-4 sztuki m&m’sów.
7) Ciastka pieczemy w temp. 170 st. C bez termoobiegu przez ok. 15-17min.