Tort domowy

Czeka Was przyjęcie urodzinowe? Zbliża się jakiś ważny dzień Waszej Pociechy? Proponujemy domowy tort bardzo prosty w wykonaniu. Przetestowany, smakuje dzieciom :-).

Tort robiłam na czwarte urodziny Hanuli, w listopadzie i zupełnie zapomniałam o tym przepisie…

Tak więc nadrabiam zaległości. 🙂

Były wtedy u nas na topie kucyki. Nadal zresztą są…

Biszkopt:
Ubijamy 5 białek. Pod koniec ubijania dodajemy niepełną szklankę cukru i dalej ubijamy. Dodajemy 5 żółtek i dalej ubijamy.
W drugiej misce mieszamy 1/2szkl mąki tortowej, 1/2szkl mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Stopniowo dodajemy do ubitej piany i mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Biszkopt pieczemy w temp. ok. 170-175 stopni przy termoobiegu przez ok 40 min do tzw. „suchego patyczka”. Po wyłączeniu temperatury (nie wyłączając jeszcze termoobiegu) biszkopt zostawiamy przez ok. 20 min w lekko uchylonym piekarniku.

Krem:
Wkładamy do miski 500 gram serka mascarpone, 500 ml śmietanki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Ubijamy na najwyższych obrotach.

Wykonanie:
Biszkopt kroimy na trzy blaty. Kładziemy jeden na tortownicę, nasączamy przygotowanym wcześniej przestudzonym syropem – na jeden blat ok 1/3 szklanki syropu (syrop: szklanka mocnej herbaty, sok z ok 1/3 cytryny, dwie łyżki cukru). Nasączony blat smarujemy dżemem truskawkowym, następnie nakładamy krem (ok 1/3 całości). Całość przykrywamy drugim blatem i powtarzamy wszystkie czynności. Następnie kładziemy trzeci blat. Nasączamy i smarujemy kremem cały tort. Ozdabiamy według aktualnego zapotrzebowania :-).

Tort wkładamy oczywiście do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Ważne! Jeśli mamy kolorowy opłatek, kładziemy go na tort ok 2-3 godz przed podaniem. Różowy krem uzyskacie dodając trochę soku z buraka :-).


Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *